33329 afisari
Laura Cojocaru, un psihoterapeut lipsit de prejudecăţi
publicat in data de 05-05-2010

Visul Laurei a fost încă din copilărie să ajungă psihoterapeut. A debutat însă ca profesor, a continuat ca manager în turism, dar în tot acest timp s-a pregătit temeinic pentru a întinde o mână de ajutor persoanelor debusolate. Este în prezent  psihoterapeut cu specializare în psihoterapie integrativă, membră a Institutului Român de Psihoterapie Integrativă.

Carolina: Tu deja aveai o meserie: cea de profesor. Ce te-a făcut să renunţi la acest job şi să alegi cariera de psihoterapeut?

Laura Cojocaru: Psihoterapia este un domeniu care reprezintă dorinţele mele şi viziunea mea despre viaţă. Dacă învăţământul este o cale de a forma oamenii pentru societate, psihoterapia este o cale de a-i vindeca de tot ceea ce i-a “format”, astfel încât nu mai pot funcţiona în mod fericit în acea societate. În ceea ce mă priveşte, aceste două profesii nu se exclud, ci se completează, învăţământul constituind, pentru mine, o treaptă spre profesia de psihoterapeut.

Carolina: Confesiunea unui pacient e ca spovedania pe care ţi-o face un preot. În ce condiţii ne-ai dezvălui ce îţi spune pacientul?
L:C.: Doar în cazul în care îşi poate pune în pericol propria viață sau a celor din jurul său.

Carolina: Când trebuie să te adresezi unui psihoterapeut?
L:C.: O parte din situaţiile concrete pentru care se poate apela la o consiliere psihologică-psihoterapie ar putea fi:
Manifestări somatice precum: ameţeală, palpitaţii, tulburari endocrine, de nutriţie, confuzie, ambivalenţă, stări de teamă, izolare, ruşine, gelozie, furie, dificultăţi de adaptare, stări depresive, agresivitate, autoagresare. De asemenea, după anumite evenimente traumatizante sau stres postraumatic, este indicat consultul unui psihoterapeut. Tratamente speciale necesită cei care au avut tentative de sinucidere, depresie, atacuri de panică. Cei care întâmpină probleme în căsnicie pot  de asemenea apela la un psihoterapeut.

Carolina: Tot mai multe căsnicii eşuează. Pentru a salva relaţia, e nevoie ca ambii parteneri să meargă la psihoterapeut sau e suficient ca unul dintre ei să apeleze la serviciile tale?
L:C.: Este de preferat o terapie de cuplu, însă uneori este suficient ca unul dintre ei să facă acest pas. Continuând să facem aceleaşi lucruri, vom avea aceleaşi rezultate. Învăţând cu ajutorul psihoterapiei să ne activam resursele şi să ne schimbăm modul de a funcţiona, cu siguranţă că se vor schimba şi efectele, iar răspunsul partenerului la ceea ce oferim va fi altul.

Carolina: Acum urmează o întrebare indiscretă: dacă te-ai indrăgosti de unul din pacienţii tăi, cum ai proceda, având în vedere că etica profesională nu recomandă o relaţie între cele două categorii?
L.C.: Nu consider că întrebarea este indiscretă, ci necesară. Este un subiect care ar fi bine să nu fie considerat “tabu” deoarece sunt lucruri care ţin de viată, lucruri care probabil că se întâmplă, lucruri la care cineva cel puţin s-a gândit, având în vedere că există acest punct în codul etic.
Ce-aş face? Puţin probabil, dar, dacă s-ar întâmplă, i-aş recomanda persoanei respective să încetăm terapia, să meargă la un alt psihoterapeut şi cu siguranță aş apela eu însămi la consilierea unui coleg pentru a vedea dacă această “îndrăgostire” nu este cumva rezultatul unui contratransfer datorat unei probleme personale, neconştientizate până în acel moment.

Carolina: Ce tehnici foloseşti de obicei? Sau variază pentru fiecare pacient în parte?
L.C.: Tehnicile variază. Abordarea este unică pentru fiecare client, pentru că fiecare client este unic şi fiecare are propriul său mod de a-şi activa resursele interioare necesare depăşirii problemei cu care se confruntă.

Carolina: Dacă ai un caz pe care nu-l consideri de competenţa ta şi totuşi pacientul insistă să îi oferi sprijin, cum procedezi?
L.C.: Îi explic faptul că situaţia lui depăşeşte competenţa mea şi-i recomand consultarea unui alt specialist care are competenţele respective. Accept să-i ofer o consiliere terapeutică, în paralel cu tratamentul recomandat de medicul specialist în domeniul în care are nevoie.
 
Carolina: Tu practic asculţi povestea oricui vrea să ţi se confeseze. Îţi afectează sau îţi influențează viaţa personală în vreun fel, problemele celor pe care încerci să îi ajuti?
L.C: Viaţa mea personală nu este afectată, însă este într-adevăr o problemă de exerciţiu să înveţi să nu iei cu tine acasă toate frământările celor care vin la terapie.

Carolina:  Cum ai reacţiona în situaţia în care, cineva care face parte din viaţa ta, ar veni la cabinet să rezolve probleme legate de relaţia cu tine (soţul, copilul, sora etc.)?
L.C: În primul rând nu cred că ar veni la cabinet, ci ar încerca să rezolve acasă şi să-mi spună ce-i doare. Sau aş întreba eu, în cazul în care aş observa că au o atitudine mai puţin dorită pentru ei, pentru relaţia noastră. O discuţie deschisă este întotdeauna benefică.
Dacă îşi doresc totuşi o terapie, le-aş recomanda să meargă la un alt psihoterapeut, care poate fi imparţial şi pe care-l pot investi cu autoritatea “vindecătorului”.

Carolina:  Dacă te hotărăşti să mergi la psihoterapeut, e o certiutudine că ţi se vor rezolva problemele sau rezolvarea stă numai în noi?
L.C.: Este o certitudine că rezolvarea stă numai în noi! Psihoterapeutul este persoana care ajută, îndrumă şi susţine în găsirea şi menţinerea propriilor resurse şi soluţii la problemele şi frământările cu care se confruntă cei ce vin în terapie.
Oana CătănoiuTe-ar mai putea interesa:


Comenteaza
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Nume*:
Email:
Comentariu*:
Cod de verificare:
Introduceti codul de mai sus:
 
Revista lunii. Descarca format PDF 8 martie - 8 aprilie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 2 anul 5
Revista lunii. Descarca format PDF.22 ianuarie -22 februarie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 1 anul 5
.
Revista lunii. Descarca format PDF. 17 decembrie -17 ianuarie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 12 anul 4
Revista lunii. Descarca format PDF. 17 noiembrie-17 decembrie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 11 anul 4
.
Revista lunii octombrie - descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 10 anul 4
Revista lunii septembrie descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 9 anul 4
----
Revista lunii iunie- descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 6 anul 4
----
Revista lunii mai- descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 5 anul 4
Revista lunii aprilie - format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 4 anul 4
Revista lunii martie format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 3 anul 4
Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 1 anul 4 Revista lunii decembrie- forat PDF

http://www.tvoltenia.ro/