19376 afisari
Află tot ce trebuie să ştii despre căsătoria cu un cetăţean străin
publicat in data de 05-05-2010

Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat arată că forma încheierii căsătoriei este supusă legii statului pe teritoriul căruia se celebrează. Căsătoria unui cetăţean român aflat în străinătate poate fi încheiată în faţa autorităţii locale de stat competente ori în faţa agentului diplomatic sau funcţionarului consular al României, fie al statului celuilalt viitor soţ. Căsătoria care se încheie în faţa agentului diplomatic sau funcţionarului consular al României este supusă condiţiilor de formă a legii române.
În condiţiile în care căsătoria se încheie în faţa unei autorităţi ce aparţine unui alt stat, ambasadele şi consulatele României pot efectua înscrierea certificatului de căsătorie emis de autorităţile statului în care îşi desfăşoară activitatea. Această înscriere este necesară pentru recunoaşterea căsătoriei de către autorităţile române, în vederea producerii de efecte juridice.

 Documentele  necesare înscrierii certificatului de căsătorie sunt: extrasul actului de căsătorie străin, apostilat  sau legalizat de autorităţile locale, în original şi copie; declaraţia pe proprie răspundere privind inexistenţa altei transcrieri în România; declaraţia pe proprie răspundere privind inexistenţa altor căsătorii anterioare ale cetăţeanului român; copia paşapoartelor soţilor; copia certificatelor de naştere ale soţilor; copia buletinului sau a cărţii de identitate din România; taxa consulară. Oricare din soţi poate depune cererea, însă la eliberarea documentului este obligatorie prezenţa ambilor soţi, care vor semna în registrul de stare civilă. Naşterile, căsătoriile, schimbările de nume şi decesele petrecute în străinătate nu figurează în evidenţele autorităţilor române decât dacă sunt declarate şi înregistrate. Dacă nu sunt înregistrate, autorităţile române nu le pot recunoaşte din oficiu.

În situaţia în care doi cetăţeni români cu domiciliul în România doresc să se căsătorească în străinătate, acest lucru este posibil doar în condiţiile în care ei sunt înregistraţi rezidenţi temporari de autorităţile din ţara în care doresc să încheie căsătoria, locuind în statul respectiv mai mult de 90 de zile. Ambasadele sau consulatele române din ţara respectivă pot încheia căsătoria în măsura în care sunt îndeplinite toate celelalte condiţii pentru încheierea căsătoriei. Aceleaşi reguli se aplică şi în cazul în care un cetăţean român doreşte să se căsătorească cu un cetăţean străin. Nu vor fi ignorate însă şi prevederile legislaţiei din ţara respectivă. În unele state este interzisă oficierea căsătoriilor la ambasadele sau consulatele străine. În aceste state căsătoriile oficiate la ambasade sau consulate nu sunt recunoscute. Este recomandat ca înainte de a lua o hotărâre cu privire la oficierea unei căsătorii în străinătate să se ia legătura cu ambasada ori consulatul român din ţara respectivă pentru a afla dacă oficierea căsătoriei este posibilă şi dacă căsătoria va fi recunoscută.

Căsătoria nu produce efecte asupa cetăţeniei nici unuia dintre soţi. Nici cetăţenii români căsătoriţi cu cetăţeni străini nu dobândesc automat cetăţenia soţului, nici cetăţenii străini nu dobândesc automat cetăţenia română. Cetăţenii străini căsătoriţi cu cetăţeni români beneficiază totuşi de termene mai scurte de acordare a cetăţeniei, cu condiţia să îndeplinească toate celelalte cerinţe ale legii cetăţeniei române.
Relaţiile personale şi patrimoniale dintre soţi sunt supuse legii naţionale comune, iar în cazul în care au cetăţenii deosebite, sunt supuse legii domiciliului lor comun.
Legea naţională comună sau legea domiciliului comun al soţilor continuă să reglementeze efectele căsătoriei în cazul în care unul dintre ei îşi schimbă, după caz, cetăţenia sau domiciliul. În lipsa de cetăţenie comună sau de domiciliu comun, relaţiile personale sau patrimoniale dintre soţi sunt supuse legii statului pe teritoriul căruia au ori au avut reşedinţa comună sau cu care întreţin în comun cele mai strânse legături. Divorţul este cârmuit, de asemenea, de legea domiciliului comun al soţilor. Daca legea străină, astfel determinată, nu permite divorţul ori îl admite în condiţii deosebit de restrictive, se aplică legea română, în cazul în care unul dintre soţi este, la data cererii de divorţ, cetăţean român.

Fiecare ţară are particularităţile ei legislative în ceea ce priveşte instituţia căsătoriei, funcţie de religie, tradiţii, influenţe. Conform legislaţiei musulmane căsătoria este un contract de drept civil încheiat, în principiu, între viitorul soţ şi tutorele legal al viitoarei soţii. Prin acest contract soţul se angajează să plătească o sumă de bani, o „dotă” soţiei. Pentru ca respectivul contract să fie valabil este necesar să nu existe piedici în calea căsătoriei, să existe consimţământul persoanelor determinate, să se constituie dota şi să fie îndeplinite formalităţile legale. Un musulman poate avea două, trei sau patru soţii, dar nu mai mult de patru în acelaşi timp, însă un musulman nu se poate căsători cu o femeie căsătorită cu un altul pentru că o musulmană nu poate avea decât un singur soţ.
Constituirea dotei (mahr, sadaq) este o condiţie obligatorie pentru căsătorie: este interzis orice acord între părţi în vederea renunţării la aceasta. Dota trebuie să fie serioasă, nu simbolică, să aparţină în întregime femeii şi să nu presupună, în schimb, nici un fel de zestre din partea acesteia. Soţul nu are dreptul să pretindă consumarea căsătoriei înainte de vărsarea dotei în întregime, sau  a părţii stabilite anterior prin contract. În cazul în care căsătoria a fost consumată sau dacă soţul moare înainte chiar de consumare, soţia are dreptul la dota întreagă. În cazul în care căsătoria se desface înainte de consumare, are dreptul la jumătate din dotă. În condiţiile anulării căsătoriei, soţia un are dreptul la dotă.

Prin căsătorie ambii soţi dobândesc noi drepturi dar şi noi îndatoriri. Este vorba de obligaţii care angajează în aceeaşi măsură părţile, cum ar fi coabitarea, respectul şi afecţiunea reciprocă, drepturi de succesiune, drepturi asupra copiilor rezultaţi din căsătorie etc. Soţia are dreptul la întreţinere (hrană, îmbrăcăminte, locuinţă, îngrijire medicală), dreptul la tratament egal cu al celorlalte soţii în caz de poligamie, dreptul de a face vizite părinţilor şi de a-i primi pe aceştia, libertatea de a-şi administra bunurile, fără control din partea soţului. Soţul are dreptul să-i ceară soţiei fidelitate, supunere, alăptarea la sân a copiilor, grija pentru bunul mers al căminului, respect faţă de tatăl său, de mama sa şi faţă de rudele apropiate.

Este de remarcat faptul că, în dreptul canonic musulman, soţii trăiesc în regim de completă separaţie a bunurilor.
Desfacerea căsătoriei se produce fie prin decesul uneia dintre părţi, fie prin divorţ. În ceea ce priveşte desfacerea căsătoriei prin divorţ, pot fi întâlnite două situaţii: repudierea, care poate avea loc la iniţiativa soţului (talaq) şi divorţul propriu zis (tatliq sau tafriqa), pronunţat de cadiu (judecător), la cererea oricăruia din soţi.

Ionela Despa, avocat.
Trimite-ne întrebările tale la adresa de e-mail redactie@revistacarolina.ro și avocatul Ionela Despa îți răspunde la întrebări.Te-ar mai putea interesa:


Comenteaza
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Nume*:
Email:
Comentariu*:
Cod de verificare:
Introduceti codul de mai sus:
 

42 comentarii

feier augustin a scris la 2011-02-20 22:05:40:
As vrea sa stiu daca un cetatean strain, cu viza de lunga durata, pentru reintregirea familiei, are drept de munca in Romania si in ce conditii. Multumesc./
REDACTIA a scris la 2011-02-23 14:06:27:
AVEM NEVOIE DE MA MULTE DETALII PENTRU A VA PUTEA DA UN RASPUNS CAT MAI CORECT. CE CETATENIE ARE RESPECTIVUL, PE CE PERIOADA I-A FOST ACORDATA VIZA, ETC. VA RUGAM MAIL LA redactie@revistacarolina.ro.
Dorin a scris la 2011-05-03 16:46:21:
As vrea sa stiu care sunt conditiile care trebuiesc indeplinite pentru a ma casatori cu o fata din Iordania...va multumesc!!!!
Dumitrescu M. a scris la 2012-04-28 10:12:46:
BUNA DIMINEATA! AS VREA SA MA CASATORESC CU O FATA DIN SHOUTH AFRICA CARE ACUM ESTE IN CYPRU CU VIZA PE 2 ANI DAR MAI ARE 5 LUNI PANA LA TERMINAREA VIZEI CE SE POATE FACE? DUPA 5 LUNI MA POT CASATORI CU EA SAU CE POT FACE? VA MULTUMESC.
Madalin a scris la 2012-12-29 21:02:41:
Buna seara! Vreau sa stiu daca se poate ce acte am nevoie pentru casatoria cu o cetateanca straina din Ucraina? Casatoria vreau sa o fac pe teritoriul Ucrainei si apoi sa o inregistrez in in Romania ca sa poata fi recunoscuta de stat. Dupa casatorie ea va mai avea nevoie de viza pentru sedere in Romania? In cazul in care ea va avea din nou de viza pentru Romania ce va trebui sa fac pentru a avea sedere permanenta in Romania? Va multumesc foarte mult
Sandra Stoian a scris la 2013-01-07 22:09:37:
Buna seara, Pentru casatoria cu un cetatean strain,ceh,certificatul de nastere trebuie tradus, legalizat si apostilat? Si daca trebuie apostilat cine il apostileaza? Va multumesc
vitalie a scris la 2013-02-21 21:30:02:
sunt casatorit cu cetatiana romina cum pot sa obtin cetatenia ?
bianca a scris la 2013-02-22 18:38:19:
buna ziua .vreau sa ma casatores in spania cu un cetatean spaniol. aici in spania imi cer certificado de capacidad matrimonial. eu sunt divortata. l-am cerut prin o prietena si imi spun ca nu e bun. dupa ce am cheltuit 300euro. pute.ti sa imi spuneti ce certificat e? eu state-am in brasos. va multumesc
boutros abi nasr a scris la 2013-03-20 12:26:08:
Buna ziua, ma numesc Abi Nasr Boutros, sunt cetatean libanez, stau in romania de aproape 5 ani, am depus actele necesare si sunt in asteptarea instiintarei pentru a fi chemat sa depun actele pentru cetatenie, ma rog, sunt in curent cu actele si respect legea. ce vroiam sa va intreb: Am avut afacerea mea cu sotia timp de 2 ani si acum am inchis din mai multe motive si am fost loviti cu criza asta financiara, aici in romania nu se mai gaseste locuri de munca si daca gasim nu suntem platiti cinstit, sau trebuie sa asteptam sa lom salariu, depinde de cazul , intrebarea mea este urmatoarea: pot sa plec in europa,SINGUR, dupa un loc de munca ? sa muncesc si sa trimit bani la familia mea, am si eu un copil de intretinut si o sotie,va rog ajutati-ma si dati-mi un raspuns cat mai rapid ca sa stiu ce am de facut! multumesc anticipat!
florian chiam a scris la 2013-04-12 18:28:53:
buna seara! am o intrebare ,e vreo sansa de a ma casatori in romania cu o persoana de origine vietnameza! fiind dat faptul ca persoana se afla in vietnam! si dupa cate am inteles e greu sa obtina viza! ce trebuie facut fiind o fata saraca ! adica ce demersuri ar trebui sa fac ca sa pot face casatoria in romania! va multumesc foarte mult !o seara buna inca odata!
ionella a scris la 2013-10-26 21:19:17:
sunt casatorita cu un baiat din iordania eu sunt din romania vreau sa divortez ce trebuie sa fac???
alexandru a scris la 2013-11-16 20:01:21:
Buna ziua, Am fost casatorit in Romania din anul 2003.Am divortat in Canada in 2013 si doresc sa ma recasatoresc cu o femeie de cetatenie romana. Pentru a incheia actul unei noi casatorii in Romania,e nevoie ca divortul meu din Canada sa fie recunoscut de autoritatile romane.Cum procedura de recunoastere a divortului din Canada dureaza ceva luni,intrebarea mea este:ma pot prevala de cetatenia canadiana pe care o am si sa pot incheia casatoria asemenea unui cetatean strain nenascut in Romania? Va multumesc!
rodica a scris la 2014-01-08 18:38:44:
buna seara.am si eu o intrebare.ce acte trebuie unui cetatean albanez casataorit cu o romanca de curand pentru a obtine cetatenia romana.multumesc frumos
marianna a scris la 2014-02-20 22:20:19:
buna seara vreau sa ma casatoresc in italia cu o cetateanca din ucraina fara documente italiene ce trebuie sa fac pentru a obtine casatoria si ce acte imi trebuie multumesc mult
Straus a scris la 2014-04-26 00:59:46:
Daca tot sunteti avocati,de ce scrieti sa punem intrebari ,daca voi nu aveti chef de raspunsuri????????????????? in romania toti sunt mincinosi,promitatori ,tepatri si primitive.....inclusiv avocatii....o tara de 2 bani la mana a doua
Straus a scris la 2014-04-26 01:07:14:
mai mult ca sigur ca si firma asta sau site sau revista ............a dat faliment ,in romania orice este posibil.oameni necajiti vin sa va puna o intrebare (voi ati oferit-o gratis) si acuma numai aveti chef de a raspunde,mincinosi !!!!!! ,nici macar atata nu puteti face ,daca omul nu va umple buzunarele pentru un sfat........nu-i asa?!!!!!!! si va mai numiti si avicati....!!! mi sa face rau de voi.....dar daca voi ati fii in situatia oamenilor care va pun aceste intrebari....oare ati mai fii la fel?????? ...intrebare de 1.000.000. euro. jegosiilor !!!!
Tomsa a scris la 2014-05-12 11:45:42:
Buna ziua.Intentionez sa ma casatoresc cu o cetateanca din Ucraina pe teritoriul Romaniei.As vrea sa stiu dupa incheierea starii civile fata poate sa stea in Romania si dupa ce i expira viza?sau ce ar trebui sa fac.Multumesc anticipat.
andreea a scris la 2014-10-05 05:01:51:
Buna ziua, In cazul in care e o casatorie intre un cetatean roman cu un cetetean american in Bahamas, nerecunoscut in nici una din tari, US sau Romania, care e procedura de divort? Se poate divorta in alta tara, Canada de exemplu? Daca da, care e procesul? E nevoie de legalizarea casatoriei apoi divort, sau e necesar in una din tarile partenerilor? Va multumesc mult.
dori a scris la 2014-10-06 18:59:33:
sint casatorita in grecia cu cetatean libanez.inca nu miam inregistrat casatoria in rominia.vreau sa stiu daca eu figurez sint casatorita in rominia
diana a scris la 2014-11-06 10:50:11:
Sunt casatorita cu un cetatean turc dar la un an de la cadatorie acesta a drcedat iar noi nu am reusit sa instintam casatoria avem si un copil si nici lui nu am reusit sa ii luam acte de turcia nu lam instintat in turcia ce pot face va rog sa imi dati un raspuns
ana maria a scris la 2014-11-30 18:45:38:
vreau sa ma recasatoresc cu un spaniol in spania avand sentinta de divort imi cere certificat de divort si edicto ce pot sa fac
Ana a scris la 2014-12-15 09:12:18:
buna ziua , as dori sa stiu daca un cetatean american vine in romania fara viza se poate casatori ? si daca da cum poate obtine cetatenie romana si dupa cat timp ?
Roibu Brindusa a scris la 2014-12-15 18:56:58:
Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce acte ii trebuie unei personane divortate in Romania care vrea sa se casatoreasca in Italia, cu un italian bineinteles.Italia ii cere un act pe care cei de la starea civila din Rom nu-l cunosc.
geles mihaela a scris la 2015-01-02 14:33:21:
Sant indragostita de un pachistan,ma cerut de nevasta,dar el mai are in tara lui o nevasta.Eu locuiesc in anglia ,el este student.Ce sfaturi imi dati
maria.ivan a scris la 2015-01-03 12:30:35:
Buna ziua am si eu o intrebare vreau sa ma casatoresc cu un cetatean irakian avand in vedere ca el vine pentru prima data in romania ce trebuie sa fac. Ce acte sunt necesare. Vreau sa stiu daca se poate face ceva
mihalache a scris la 2015-01-10 20:29:34:
vreau sa ma casatoresc cu un spaniol dar eu ama mai fost casatorita in Romania dar am divortat si casatoria va avea loc in Spania si nu stiu ce acte imi trebuie pt a se putea oficializa casatoria . Va multumesc!
ana a scris la 2015-02-01 04:45:38:
buna dimineata,ma numesc ana,am logodnic american,dorim sa ne casatorim in romania,sunt din constanta,eu sunt cetatean roman nu avem copii,eu ,am mai fost casatorita ,dar sunt divortata din `94,ce acte ii trbuiesc ,logodnicului meu,el cetatean sua,pt casatorie in romania,in constanta ne putem casatori?si ce taxe sigur am de achitat?si in cit timp,suntem legal casatoriti?multumesc,imi cer scuze pt deranj,astept raspuns,ana
Cimpoeru Tudor a scris la 2015-02-03 22:34:11:
Buna ziua,eu sant de 12 ani in Italia , dupa noua lege pot sami iau si cetătenia Italiana. Pentru ma căsători cu o D-soara din Ukraina, ce trebuie sa fac , si care sant primi pași ,, de unde trebuie sa pornesc,, intenționez sa ma căsătoresc pe teritoriul României ,,,! Va multumesc ,
Gianina a scris la 2015-02-04 13:18:20:
Am rugamintea daca ma puteti ajuta cu o informatie. Eu sunt romanca si ma voi casatori in curand cu un cetatean sarb in USA. Vom inregistra certificatul de casatorie in Romania, as dori sa stiu ce drepturi are sotul meu si in ce termeni va obtine cetatenia romana. Tin sa precizez faptul ca Serbia nu este in UE. Va multumesc.
daniela a scris la 2015-02-20 12:24:46:
Ce acte imi trebuuesc sa ma casatoresc cu un albanez?
georgiana rita a scris la 2015-02-26 23:13:14:
buna seara,as avea nevoie de ajutorul d-voastra sant casatorita cu un cetatean italian din 2009 as vrea sa legalizez casatoria in romania ,sa fac actele pentru citadinanta italiana ,buletino si pasaportul sant expirate ,nu stiu ce sa fac,ce acte imi trebuie ce sa fac mai intai de toate, daca ma pot adresa a o agentie pentru o mana de ajutor...va multumesc pentru atentie ....
conpricop a scris la 2015-04-05 18:09:05:
Buna seara. Sint un cetatian romin cu serviciui de 9 ani in Italia.Vreau sa ma casatoresc aici cu o femeie din ukraina.Ce acte ne trebue pentru casatorie.
Ellyelly24 a scris la 2015-04-10 16:24:30:
Buna. Sunt româncă și sunt căsătorită din 2006. Dar acum suntem despartiti,acum trei ani am intentat actele de divorț dar nu am mers mai departe motive financiare,acum locuiesc în germania din 2008, si as vrea sa mă căsătoresc cu un cetățean albanez am înțeles că în România este mai simplu el locuiește în Kosovo ..ce trebuie sa fac sa poată veni sa ne căsătorim și a aibă dreptul de a locui în germania cu mine??? Va mulțumesc
vitalie a scris la 2015-04-13 15:39:45:
buna, eu sunt cet; Romin si vreau sa ma casatoresc cu o cetateanca a RP Moldova , ma intereseaza daca devenind casatoriti e posibil sa calatoreasca cu mine in europa fara viza inclusiv Anglia, ,,va multumesc
Roxana a scris la 2015-05-01 17:04:28:
@Alexandru- Cum ai rezolvat???poti te rog sa-mi spui???
Ana Maria Purcariu a scris la 2015-06-01 01:13:52:
Buna seara.Ma numesc Ana Maria Purcariu si sunt casatorita cu un cetatian Italian de aproape un an trebuie sa inregistrez casatoria la ambasada Romaniei. Va multumesc!
Ionela a scris la 2015-07-13 10:53:29:
Bună ziua. Ași dori să știu dacă în România este posibil o căsătorie civila intre o româncă și un băiat indian. El își va face viza de turist pentru a ajunge în țară. Va rog sa îmi spuneți ce documente ar avea nevoie de la el din tara. Va mulțumesc
Claudya a scris la 2015-07-14 02:03:06:
Buna Ziua, Ma puteti ajuta cu cateva info despre o casatorie intre un cet. Sud-African cu cet.roman? Daca cet.Sud-African este in Ro cu visa Shenghen de turist valabila 20 de zile, ne putem casatori ( daca déjà avem actele pregatite ) ? Si dupa casatorie isi poate prelungi dreptul de sedere? Si daca DA se poate ? are drept de calatorie in UE insotit de mine ? Va multumesc frumos.
anton ioana a scris la 2015-08-13 13:44:03:
Sunt casatorita cu un cetatean turc in spania,si acuma stam in romania,avem certificat de castorie si in romana,inca nu am depus actele pt buletin de resedere,el trebuie sa stea 3 luni in ro si 3 in afara,iar a depesit cu 13 zile,adica a stat mai muit de 3 luni, vreau sa stiu daca are probleme la intoarcere.Amenda stiu ca plateste,dar vreau sa stiu daca al afecteaza si la buletin de sedere can depunem actele. Va multumesc.
popescu lina a scris la 2015-08-18 23:30:14:
As vrea sa stiu fica mea a fost casatorita in sua cu un cetatean american acum sint divortati si la divort a ramas cu numele lui ce trebuie sa faca cind vine in tara sa schimbe pasaportul si buletinul ,ea are drept de munca in sua nu are cetatenie acolo, Multumesc anticipat
ella a scris la 2015-09-10 16:32:19:
Doresc sa stiu daca este obligatoriu sa -mi inregistrez casatoria incheiata in olanda cu un cetatean olandez, la oficiul starii civile din Romania?
alexia a scris la 2015-09-29 16:54:30:
buna seara as vrea sa va intreb eu sunt jumate jumătate dar am cetatenie romana sunt casatorita cu un iraqian ,el a fost in romania in 2008 si a plecat in 2012 ,eu nu il cunosteam si noi ne-am casatorit in 2014 si 2015 a venit in romania dar el avea probleme cu legea in 2012 ,i-a dat o viza pe 7 zile si in aceeasi zi l-au bagat in puscrie ,.Eu dupa 1 saptamana m-am dus la sediul de pasapoarte si am dat declaratie ca eu nu il voi ajuta cu viza niciodata .Credeti când o sa iasa de acolo mai poate sa stea in Romania ?sau daca ii face familia viza de refugiat,azil sau el mai poate?va multumesc