trimite pe e-mail | tipareste articol | comentarii |
Pacienţii din ziua de azi sunt foarte avantajaţi datorită noilor posibilităţi de tratament. Deoarece tehnologia evoluează într-un ritm fascinant, este de multe ori o provocare pentru un cabinet să ţină pasul cu dotările cele mai recente, iar pentru medic, adeseori este necesară obţinerea de noi competenţe.
Restaurarea structurilor dentare cu materiale biocompatibile care să fie suficient de puternice pentru a rezista la forţele de masticaţie, cu valenţe estetice, pure, biocompatibile şi capabile de a configura lucrări cimentate, de anvergură, sunt acum posibile cu ajutorul oxidului de zirconiu. Prin tehnologia de prelucrare CAD (Computer Aided Design) se pot obţine până la 14 elemente de zirconiu, într-un interval foarte scurt. Ceramica integrală, ceramica presată sau ceramica pe zirconiu sunt alternative spectaculoase, dar foarte costisitoare.
Pătrunderea masivă a implantelor şi a tehnicilor de inserare permite obţinerea unor stâlpi pentru confecţionarea de lucrări protetice dar mai ales permit o fixare bună (prin sistemul de capse) în cazul protezelor totale mandibulare pe 2 implanturi inserate in regiunea anterioară mandibulară, crescând capacitatea de masticaţie. Aliajele metalice de ultimă generaţie prin elasticitate şi rezistenţă permit obţinerea de structuri scheletizate pentru anumite tipuri de lucrări, cu posibilităţi de miniaturizare. Compozitele de ultimă generaţie, permit faţetări directe, rapide, estetice, cu sacrificii dentare minimale.
Apariţia camerelor intraorale permit o vizualizare excelentă a tuturor zonelor cavităţii bucale, şi o înţelegere mai bună din partea pacienţilor a problemelor cu care se confruntă. Dispozitivele de mărire şi iluminare(microscoape, perioscoape) permit un acces mai performant în interiorul rădăcinilor, prin pungile parodontale şi o calitate superioară a tratamentelor. Dispozitivele tip laser permit tehnici de chirurgie rapide şi eficiente, cu o vindecare foarte rapidă. Radiologia stomatologică trece de la filmul convenţional la radiografia digitală. Digitizarea în radiologie conferă pacientului beneficiul unei doze de radiaţie mult scazute, prelucrarea imaginii pe calculator, calitatea foarte bună a imaginii obţinute , economia de timp.
Teama de stomatolog şi de durere sunt azi uşor de anihilat cu ajutorul tehnicilor de sedare care functioneaza foarte simplu. Cu o oră înainte de programare, pacientul ia o pastilă prescrisă în prealabil. În momentul în care ajunge la programare, este foarte relaxat, deţine controlul si înţelege ce i se întâmplă. Există şi tehnologii de inhalosedare, prin inspirare de protoxid de azot (gazul ilariant), care scade impresionant temerile legate de actul medical.
Celulele stem recoltate din pulpa dentara reprezintă ,,o şansă” pentru cei care nu au avut posibilitatea de a li se recolta celule stem din sângele placentar si o nouă şansă pentru cei cărora li s-au recoltat aceste celule la naştere, dar deja le-au folosit în scopuri terapeutice. Dinţii de lapte (temporari) sunt utilizaţi pentru extragerea, separarea şi criogenarea celulelor stem care se află în pulpa dentară. Procedeul poate fi efectuat în intervalul de vârstă cuprins între 5-14 ani(atunci când se schimbă dinţii temporari) iar tehnica pentru molarii de minte necesită integritate a acestora şi să fie neiradiaţi.
Tot în zona biologicului se fac cercetări intense pe diferite specii bacteriene benefice, care pot limita dezvoltarea bacteriilor patogene. Administrate zilnic, aceste bacterii ,,bune,, schimbă echilibrul de bacterii în gură , favorizând sănătatea orală. Aceste probiotice sub formă de tablete, se dizolvă în gură după periaj şi au rolul de a inhiba dezvoltarea bacteriilor producătoare de sulf(responsabile de mirosurile neplăcute) şi de a produce peroxid de oxigen (cu efect de albire). Apariţia xilitolului în industria alimentară (gume de mestecat) permite ridicarea nivelului ph-ului plăcii bacteriene, reduc intervalul în care dinţii sunt expuşi acidităţii fiind un factor eficient în combaterea cariilor şi afecţiunilor gingivale. Îngrijirea pe care o poate face pacientul acasă este mult mai eficientă cu ajutorul noilor tipuri de dispozitive de igienizare(periuţe electrice, duşuri bucale) şi cu ajutorul tabletelor colorante pentru identificarea plăcii bacteriene sau al clepsidrelor pentru aprecierea timpului corect alocat periajului. Gama diversificată de ape de gură şi paste de dinţi special contribuie la obţinerea şi menţinerea unei stări de sănătate foarte bună a dinţilor şi gingiilor.
dr. Cojocaru Melania Olimpia
medic primar medicina dentara
0740054506