trimite pe e-mail | tipareste articol | comentarii |
Ingrediente:
8-10 ouă proaspete, 1 litru de lapte, 200 g zahăr tos, 1 plic de zahăr vanilinat, 250 g zahăr pentru caramel.
Mod de preparare:
Se caramelizează 250 g zahăr tos într-o cratiță de 3 litri, la foc potrivit, având grijă să nu-l ardem prea tare căci devine amar altfel. După ce s-a topit zahărul și a prins o culoare arămie, luăm vasul de pe foc și-l învârtim ușor în așa fel încât să tapetăm interiorul vasului cu zahărul caramelizat. După ce l-am tapetat îl lăsăm la rece 2-3 ore până se răcește bine. Când s-a răcit vasul, pregătim compoziția pentru crema caramel. Frecăm ouăle cu zahărul 3-4 minute, adăugăm laptele și zahărul vanilinat amestecând până la omogenizare. Turnăm compoziția obținută în vasul tapetat cu zahărul caramelizat și le punem la cuptor într-un vas cu apă, să fiarbă la bain-marin la foc tare. După 30 de minute se reduce focul spre a nu se rumeni prea tare crema și se mai lasă la cuptor 40 de minute. Când e gata se scoate din cuptor și se la lasă la răcit.