trimite pe e-mail | tipareste articol | comentarii |
Carolina: Craiova are, începând cu 30 iunie 2011, staţie de epurare a apelor reziduale. Compania de apă Oltenia a finalizat lucrările de con-strucție la stația de epurare a Municipiului Craiova. Ne puteţi spune câteva cuvinte despre staţia de epurare de la Facăi?
Dir. Doru Buruiană: Staţia de epurare de la Făcăi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 20 ha şi are o istorie destul de lungă de aproximativ 23 ani. În anul 1988 au început lucrările de construcţie. Acestea nu s-au finalizat din cauza lipsei de fonduri. Construcţia efectivă a staţiei de epurare a început în iulie 2003 de către o firmă din Italia care nici ea nu a finalizat lucrările și din cauza progresului slab înregistrat s-a reziliat contractul. În perioada 2006-2007, în urma unei noi licitaţii a fost desemnat câştigător constructorul, reprezentat de o firmă din Turcia şi alta din Italia. Din cauza crizei economice, firma turcească a intrat în faliment, nemaiputându-şi îndeplini obligaţiile contractuale, urmând ca partenerul italian EMIT să preia toate obligaţiile şi responsabilităţile contractuale până la finalizarea contractului.
Carolina: O valoare totală a acestei investiţii?
Dir. Doru Buruiană: Bugetul alocat acestei lucrări prin programul ISPA a fost de 25.996.214 Euro, din care 25% din lucrări au fost finanţate din fonduri ale Consilului Local Municipal Craiova şi 75% finanţate direct prin ISPA.
Carolina: Cât de necesar era să se investească în această stație de epurare?
Dir. Doru Buruiană: Este necesară din toate punctele de vedere pentru o comunitate cum este Municipiul Craiova cu peste 350.000 de locuitori.
Carolina: Care a fost cel mai dificil pas pe care a trebuit să-l faceți?
Dir. Doru Buruiană: A trebuit să învingem temerile pe care le-am avut, să lucrăm pe timp de iarnă în condiții destul de vitrege, fapt care s-a concretizat în punerea în funcțiune în luna decembrie cu treapta primară și s-a lucrat din plin cu 470 de oameni în șantier până la finalizararea acesteia în luna iunie.
Carolina: A fost o provocare pentru dumneavoastră finalizarea acestei lucrări?
Dir. Doru Buruiană: Da. Nu a fost ușor. Practic, ceea ce vedeți finalizat acum, în urmă cu un an, în luna martie, ne aflam într-un stadiu fizic de 25%. În zece luni s-a ajuns să se recupereze cele 75 de procente, plus întârzierea de un an și câteva luni. Dar este bine când totul se termină cu bine și la termen.
Carolina: Obiectivele atinse și beneficii?
Dir. Doru Buruiană: Prin reabilitarea și modernizarea stației de epurare în Municipiul Craiova, se urmărește reducerea poluării râului Jiu, prin evitarea descărcărilor de apă uzată neepurată și implicit reducerea poluării fluviului Dunărea, prin descărcările indirecte. Beneficii aduse de această stație sunt: reducerea poluării, reducerea riscurilor de îmbolnăvire a populației.
Carolina: Se vor continua proiectele de dezvoltatre și modernizare a rețelei de apă și canalizare?
Dir. Doru Buruiană: În perspectivă urmează proiectele pe master plan la nivel de Municipiul Craiova și județul Dolj, sunt foarte multe proiecte, stații de epurare, reabilitare sisteme de apă-canalizare. Trebuie să continuăm în următorii ani aceste proiecte de absorție de fonduri europene pentru dezvoltarea și modernizarea rețelei de apă și canalizare.
Carolina: În acest an se împlinesc 100 de ani de existență de la finalizarea primelor lucrări de captare a apei?
Dir. Doru Buruiană: Exact. Lucrările de captare de la Giroc, începute de Serviciul Apelor sub direcția W.H. Lindley în 1908, au fost terminate în anul 1911 pentru 4100mc/zi iar în prezent s-a ajuns la un debit de 3,2 mil. mc/zi. Iată o treaptă a evoluției în ultimii 100 de ani.
Camelia Cazacu