trimite pe e-mail | tipareste articol | comentarii |
Se spune că:
-Mărul este pomul Sfântului Ilie, de aceea nu se mănâncă mere până la această dată. În această zi se încearcă (se gustă) strugurii dacă s-au pârguit.
-Sfântul este protectorul apicultorilor, de aceea în această zi se adună mierea din stupi, zi ce poartă numele de retezatul stupilor.
-Ziua marchează mijlocul perioadei pastorale, dată la care, păstorii separă oile, prilej cu care se organizează petreceri denumite nedei sau sântilii.
-În dimineața acestei zile, foarte devreme, fetele se tăvălesc goale prin cânepă verde, adună ierburi de leac și busuioc pe care îl pun la păstrat de icoane.
-Dacă noaptea fata visează fân proaspăt sau iarbă verde, se căsătorește cu un bărbat tânăr. Dacă visează fân uscat sau iarbă uscată, se va căsători cu un bărbat în vârstă.
-Se zice ca Sfântul Ilie este căruțașul raiului și stăpânul unei creaturi numite Sorb, care soarbe toată apa din râuri și din lacuri, aducând secetă.
-Pe timp de ploaie, când tună și fulgeră, se spune că Sfântul Ilie, în carul său de foc, aleargă să biciuiască dracii și toate duhurile rele din văzduh. Aceștia se ascund sub streșini, în turle, sub pomi, în animale, câini și pisici, sau în casele la care găsesc ușa sau fereastra deschisă.
-Sfântul trăznește pomii și animalele spre a-i stârpi pe draci, de foarte multe ori făcând și victime omenești.
-Nu trebuie să ne adăpostim de ploaie sub copaci, mai cu seamă sub carpen, nici să ținem ușa sau fereastra deschisă pe timp de ploaie.
-Dacă va tuna în această zi, alunelor le va seca miezul, iar fructele toate vor avea viermi.
-În această zi se împarte mâncare pentru cei morți și căni cu apă.
Din anul 1913 ziua a fost declarată ca ziua Aviației Române.
Miana Tudor