trimite pe e-mail | tipareste articol | comentarii |
Castelul Bran denumit şi castelul Dracula este unul dintre cele mai prețioase vestigii istorice din Transilvania. Dacă pereţii monumentului ar vorbi, ne-ar putea destăinui secole întregi de istorie, veacuri de legendă și povești cum nu s-au mai auzit.
Castelul Bran era iniţial o fortificaţie de formă patrulateră neregulată, a căror turnuri au fost construite mult mai târziu. Cetatea a fost donată reginei Maria a României în 1920, care a amenajat-o şi a transformat-o într-un veritabil castel, rămas moştenire fiicei sale, principesa Ileana. Recent, Castelul Bran a fost restituit urmaşilor principesei, care l-au remobilat cu piese din colecţia personală, astfel că astăzi vizitatorii pot admira exponate ce reproduc şi reflectă atmosfera regală de la castel.
Castelul Huniazilor este monumentul remarcabil și marca turistică a judeţului Hunedoara. Este o construcţie impunătoare, înaltă, cu turnuri, turnuleţe, ferestre şi balcoane, ce a fost transformată în muzeu. Castelul Huniazilor a fost clădit de către Iancu de Hunedoara, în secolul XV, pe locul unei întărituri mult mai vechi ce se află pe o stâncă, înconjurată de apele pârâului Zlaşti.
Castelul Huniazilor adăposteşte între zidurile sale numeroase vestigii remarcabile pe care timpul şi-a pus amprenta într-un mod aparte: turnul vechi de poartă, capela Castelului Huniazilor, considerată una din părţile reprezentative pentru secolul XV. Sala Dietei este realizată la mijlocul secolului XV în stil gotic târziu şi este spaţiul dedicat ceremoniilor, Turnul Capistrano. Aripa Bethlen este alcătuită din dormitoare la parter, o sufragerie la etaj şi o galerie anexată în secolul XIX, lucrată dupa canoanele arhitecturii neogotice.
Castelul Peleş este unul dintre cele mai impozante monumente din Europa secolului XIX, construit pe vremea regelui Carol I al României (1866 - 1914). O dată cu acesta, au mai fost construite castelul Pelişor, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foişor, Grajdurile, Vila Şipot şi Uzina Electrică (primul castel electrificat din Europa).
Castelul Peles a mai fost înălţat cu un etaj după amenajările din 1900, iar în forma actuală se întinde pe o suprafata de 3200 mp. Are peste 30 de bai şi 160 de camere care adăpostesc o colecţie deosebită de tablouri şi de arme, peste 4000 de piese europene şi orientale, cele mai preţioase fiind armurile germane din secolele XVI - XVII şi o armură completă pentru cal şi cavaler, unică în România. Castelul Peleş are fântâni şi vase ornamentale din marmură de Carrara şi şapte terase decorate cu statui din piatră.
Prof. dr. Frusina Deaconu