trimite pe e-mail | tipareste articol | comentarii |
În data de 15 august, biserica ortodoxă sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, ocazie cu care, peste două milioane de români își serbează ziua numelui.
Maria, Mariana, Mioara, Marinela, Marin și Marina sunt nume derivate de la numele Maicii Domnului care înseamnă copilul dorit sau copilul iubit al lui Dumnezeu, Miriam în ebraică. Cunoscută din cântările și rugăciunile ortodoxe  ca fiind Regina Îngerilor sau Regina Cerurilor, Regina Păcii sau ocrotitoarea celor ce nasc, Fecioara Maria, maica Domnului Iisus Hristos este invocată cel mai des în rugăciunile noastre și ajutorul ei vine neapărat, atunci când este cerut cu încredere, din tot sufletul. Foarte multe biserici și mănăstiri poartă hramul Maicii Domnului, iar în ziua Adormirii Maicii Domnului se oficiază slujbe și procesiuni.
Maramureșul, vatră de folclor autentic, a păstrat tradiția ca, la această dată, fiecare sat sau comună să trimită un grup de fete și băieți îmbrăcați în costume tradiționale, la Mănăstirea Moisei.Din zeci de biserici pornesc de dimineață delegațiile de tineri: fetele poartă Icoana Maicii Domnului iar băieții crucea de lemn sau de argint, simbolul ortodoxiei. Cântând cântece bisericești, se îndreaptă către Mănăstirea Moisei al cărei hram este Adormirea Maicii Domnului. Aici participă la slujbă, ca un omagiu adus Născătoarei lui Dumnezeu, apoi se întorc în satele lor, cântând și lăudând numele Maicii Domnului. În această zi nu se fac nunți. Se împarte pentru cei morți iar pe colaci, alături de carne, ouă, brânză, se pun struguri. De la această dată se pot porni arăturile pentru toamnă și încep să coboare oile de la munte.
Bucură-te Marie, că Domnul este cu Tine!
Miana Tudor