30309 afisari
Sterilitatea problema actuală a cuplului
publicat in data de 01-10-2009

În ginecologia contemporană, studiul şi combaterea sterilităţii ocupă un departament aparte în care ginecologul îşi face supraspecializare. Sterilitatea nu determină o suferinţă fizică dar produce prejudicii morale femeii care este “ulcerată psihic” de neputinţa procreării. Nu ştim exact care este frecvenţa cuplurilor sterile în ţara noastră, dar aprecierea este în jur de 10-15%. Fecunditatea umană este mult mai redusă decât a animalelor. Se defineşte sterilitatea unui cuplu, atunci când femeia nu a rămas gravidă după un an de coabitare constantă în absenţa oricărei practici contraceptive. În consecinţă, depistarea şi tratamentul cauzelor sterilităţii trebuiesc începute după trecerea acestui termen pentru a avea maximum de eficienţă. Studiile în domeniu arată că în cazul sterilităţii conjugale, factorul masculin se întâlneşte în 30-40 % din cazuri, fie direct (anomalii ale spermatogenezei), fie indirect (purtător de infecţii, în speţă blenoragia,cu care contaminează soţia). Bărbaţii au acceptat cu greu ideea că sterilitatea poate exista şi datorită unor defecte în spermatogeneză şi că femeia “stearpă” din timpurile biblice a devenit de fapt, “cuplul sterp de azi“. În consecinţă, investigaţiile pentru stabilirea etiologiei sterilităţii cuplului, mai ales în sterilitatea primară, se încep cu spermograma.
Cauzele sterilităţii pot fi absolute sau relativ temporare. Prognosticul lor depinde de: vechimea sterilităţii, vârsta femeii, nivelul tehnic al metodelor de investigaţii, capacitatea şi întinderea mijloacelor terapeutice şi gradul de specializare a cadrului medical. Factorii de sterilitate fiind numeroşi, deseori asociaţi în mod simultan la unul sau la altul dintre soţi, diagnosticul cauzal şi tratamentul sterilităţii îmbracă aspecte multiple şi greu de rezolvat. Durata urmăririi medicale a unui cuplu steril în care se includ perioadele de investigaţie şi de efectuare a tratamentelor, este în medie de un an. Rezultatele finale depind de: calitatea investigaţiilor şi a interpretării acestora, alegerea tratamentului şi a modului de aplicare, experienţa medicului, acceptabilitatea soţului şi perseverenţa femeii în a se supune multiplelor teste de investigaţie, momentul când se prezintă la primul consult (vechimea sterilităţii) şi uşurinţa cu care poate avea acces la serviciul care-i asigură prestaţiile medicale.
Există însă sterilitatea inexplicabilă la care, deşi sunt depuse toate eforturile din partea pacienţilor şi sunt depuse toate explorările posibile, la un moment dat este imposibil de stabilit cauza sterilităţii.
STERILITATEA este incapacitatea unui individ de a “concepe“ (de a fecunda în cazul bărbatului şi de a rămâne gravidă, în cazul femeii). Această stare este IREVERSIBILĂ, neputând fi corectată cu nici un tratament.
INFERTILITATEA pentru un cuplu este definită prin incapacitatea ca femeia să rămână gravidă sau să dea naştere unui copil viu, într-un interval de 1-2 ani. Infertilitatea presupune nu doar absenţa sarcinii în intervalul de timp dat ci şi existenţa de avorturi repetate sau de naşteri cu copii morţi. Rezultă că dacă sterilitatea este”insurmontabilă“, infertilitatea în schimb poate fi tratată.
INFERTILITATEA FEMININĂ Cauzele constau în anomalii ale colului uterin şi vagin, anomalii uterine ale trompelor uterine , ovariene. Aceste anomalii pot fi: congenitale (din naştere ) sau dobândite. Infectarea vaginului şi a colului este implicată în infertilitate prin: modificarea Ph-ului vaginal cu efect distructiv asupra spermatozoizilor (vaginite infecţioase), rana pe colul uterin care constituie bariera în pătrunderea spermatozoizilor asociată cu distrugerea acestora.
INFERTILITATEA MASCULINĂ Modificarile funcţionale se referă în special la scăderea mobilităţii spermatozoizilor, fiind evidente în infecţiile genitale, varicocel, diabet, hipotiroidie, obezitate, cauze nervoase în condiţii de stress, oboseală, tabagism, alcoolism, folosirea antidepresivelor sau altor medicamente. Modificările în excreţia spermatozoizilor (număr redus sau absenţi) apar în malformaţiile congenitale, traumatisme chirurgicale, sechele infecţioase, în special tuberculoase sau gonococice, expunerea la radiaţii, căldură.
TRATAMENTUL INFERTILITĂŢII
Infertilitatea beneficiază de numeroase metode de tratament care trebuie să fie adaptate în funcţie de factorii care au cauzat-o. Modificările anatomice congenitale beneficiază de un tratament chirurgical individualizat, asociat cu un tratament antibiotic şi hormonal. Boala inflamatorie pelvină impune un tratament complex antiinflamator. Tratamentul balnear, pe lângă efectul local, are un efect pozitiv asupra sistemului nervos central, echilibrând implicit şi secreţia hormonală cu rol în fertilitate. Patologia tubară impune în multe cazuri tratamentul chirurgical şi anume utilizarea diverselor tehnici de microchirurgie sub control laparoscopic.Tulburările ovulatorii se tratează cu substanţe hormonale numite inductorii ovulaţiei, tratament ce nu trebuie folosit în exces, putând avea efecte secundare imediate: mărirea ovarelor, dureri abdominale, chisturi ovariene şi în timp prin hiperstimulare, chiar cancer ovarian. De aceea este imperios necesar monitorizarea ecografică şi hormonală.
FERTILIZAREA ÎN VITRO sau reproducerea asistată, este o metodă de unire artificială a spermei cu ovulul, este o metodă laborioasă şi constă în mai multe etape.
ÎNSĂMÂNŢAREA ARTIFICIALĂ prin microchirurgie constă în punerea în contact a spermatozoizilor cu ovule, prin injectarea spermatozoizilor direct în citoplasma ovulului sau în spaţiul perivitelin al acestuia. În situaţia reproducerii asistate, se face apel adesea la normele etice, fiind legiferate anumite proceduri de la ţară la ţară. Astfel, însămânţarea cu spermă de la partener este unanim acceptată iar însămânţarea cu spermă de la donator, este acceptabilă în condiţiile acordului donatorului, teste negative ale donatorului privind HIV şi a unor boli genetice şi păstrării secrete a identităţii donatorului. Copilul este considerat legitim dacă însămânţarea s-a efectuat cu acordul partenerului cuplului infertil.
Tratamentul infertilităţii masculine necesită o perioadă de cel puţin 3 luni până la obţinerea unor rezultate pozitive, evidente pe spermogramă, fapt datorat duratei de maturizare a spermatozoizilor de 90 de zile.
Activitatea sexuală a unui cuplu infertil este adesea perturbată, practicându-se relaţii sexuale “la comandă “, dictate de perioada fertilă şi nu de dorinţa de apropiere fizică. În aceste condiţii se constată frecvent apariţia unor disarmonii ale vieţii sexuale, manifestate la femeie prin frigiditate, iar la bărbat prin tulburări de dinamică sexuală. În aceste condiţii, stabilitatea unui cuplu infertil este asigurată de posibilitatea de comunicare a partenerilor, de tandreţea şi afecţiunea dintre aceştia.
Medicul şi psihologul trebuie să contribuie la detensionarea situaţiei cuplului infertil, oferind informaţii asupra posibilităţii de investigaţie şi tratament dar şi oferind alternativa traiului fără copii sau cea a adopţiei. Deci, cuplul infertil trebuie pregătit psihologic în sensul acceptării şi a unui insucces terapeutic.

 

Dacă ai o problemă şi doreşti să afli un răspuns, te poţi consulta cu specialistul nostru în ginecologie, doctor Camelia Pătru. Trimite-ne un e-mail la redactie@revistacarolina.ro şi noi îţi vom răspunde în cel mai scurt timp.Te-ar mai putea interesa:


Comenteaza
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Nume*:
Email:
Comentariu*:
Cod de verificare:
Introduceti codul de mai sus:
 
Revista lunii. Descarca format PDF 8 martie - 8 aprilie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 2 anul 5
Revista lunii. Descarca format PDF.22 ianuarie -22 februarie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 1 anul 5
.
Revista lunii. Descarca format PDF. 17 decembrie -17 ianuarie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 12 anul 4
Revista lunii. Descarca format PDF. 17 noiembrie-17 decembrie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 11 anul 4
.
Revista lunii octombrie - descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 10 anul 4
Revista lunii septembrie descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 9 anul 4
----
Revista lunii iunie- descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 6 anul 4
----
Revista lunii mai- descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 5 anul 4
Revista lunii aprilie - format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 4 anul 4
Revista lunii martie format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 3 anul 4
Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 1 anul 4 Revista lunii decembrie- forat PDF