trimite pe e-mail | tipareste articol | comentarii |
Astenia apare la trecerea dintre iarnă şi primăvară, atunci când luminozitatea în timpul zilei creşte brusc, când organismul se resimte datorită carenţelor de vitamine şi minerale din perioada anotimpului rece. Aceasta se manifestă prin dureri de cap, oboseală nejustificată, nervozitate, stare psihică proastă, dureri ale articulaţiilor. Netratată, astenia poate duce la depresie.
Pe parcursul sezonului rece, aportul de vitamine şi minerale este scăzut datorită dietei sau alimentaţiei nesănătoase; astfel, efortul depus în această perioadă duce la epuizarea celulelor, care, odată cu începerea anotimpului cald tind să consume mai multă energie decât produc.
Consumă alimente bogate în vitamine şi minerale
Pentru reechilibrarea psiho-energetică a organismului afectat de astenie, şi pentru ca aceasta să nu se transforme în depresie (între cele două pare să nu existe decât un singur pas), medicina tradiţională ayurvedică ne vine în ajutor şi ne propune un regim alimentar Ayurveda, care determină echilibrarea organismului atât fizic, cât şi mental şi spiritual. Înţelepţii ayurvedici recomandă în această perioadă consumul de alimente bogate în vitamine şi minerale, cu adaos de condimente: fenicul, coriandru, scorţişoară indiană, busuiocul indian, chimionul indian.
Ceaiurile ayurvedice combat astenia
Un amestec de plante benefic organismului în această perioadă de schimbare a anotimpurilor îl reprezintă ceaiurile ayurvedice himalayene, care sunt deosebit de hrănitoare, aromate, utile în prevenirea şi combaterea asteniei.
Dintre acestea, un rol deosebit în îmbunătăţirea tonusului general fizic şi psihic îl are amestecul de plante ayurvedice care poartă denumirea de “Prana”. El contribuie la stimularea organismului pentru o viaţă energică; este foarte bun pentru generaţia mijlocie, dar şi pentru cei vârstnici. Acţionează asupra tensiunii, durerilor de cap, insomniilor, care sunt urmări ale instalării asteniei de primăvară, întăreşte organismul împotriva TBC, regenerează corzile vocale, alungă răguşeala şi tusea seacă.
Ceaiurile contra asteniei tratează şi alte boli
Pentru persoanele care pe lângă astenie sau surmenaj se confruntă şi cu probleme de malnutriţie sau anemie, ayurveda recomandă un amestec de plante deosebit de util în tratarea anemiei.
Acesta este denumit în terminologia ayurvedica”Ranjaka” şi conţine planta Nagakeshara, supranumită ”lemnul de fier”.
Acest amestec reglează sistemul circulator şi aduce un aport suplimentar de fier în sânge, întăreşte splina, purifică sângele şi ajută la hematogeneză, măreşte rezistenţa împotriva infecţiilor şi a inflamaţiilor uşoare, elimină oboseala, lipsa de energie şi restabileşte rezistenţa organismului, reglează activitatea inimii, alungă vâjâitul din urechi şi atenuează ameţeala.
Pe lângă tratamentele cu ceaiuri, specialiştii recomandă:
– exerciţii fizice şi respiratorii, care întăresc trupul şi aduc pace spirituală
– purificarea, care eliberează corpul de otrăvuri (aceasta se poate realiza prin consumul a cca doi litri de apă călduţă sau ceai în cursul unei zile).