35310 afisari
Rinita alergică
publicat in data de 05-05-2010

Alergia constituie reacţia pe care organismul unei persoane o poate avea la contactul cu diverse substanţe alergene care se găsesc în alimente, praf, aer, păr de animal sau flori (mai exact polen).
Alergiile se manifestă, de obicei, la nivelul pielii sau căilor aeriene superioare şi inferioare, astfel că persoanele alergice pot dezvolta eczeme, urticarie, rinite şi sinuzite alergice precum şi astm bronşic alergic.

În cele ce urmează vom vorbi despre rinita alergică şi despre cum poate fie ea recunoscută, evitată sau tratată astfel încât să puteţi evita complicaţiile acesteia.
Dacă vă întrebaţi dacă există riscul să aveţi o rinită alergică răspunsul este da, este posibil, deoarece rinita alergică este o boală frecventă, ce afectează la ora actuală circa 39 milioane de americani (17-25% în diferite studii), aproximativ 6 milioane fiind copii.
Rinita alergică poate apărea la orice vârstă, chiar şi la copiii mici.

Vă întrebaţi poate de ce unele persoane sunt mai “sensibile” la diferite substanţe din mediul înconjurător iar altele nu. Importantă în acest sens este şi ereditatea: se consideră că dacă niciun părinte nu are alergie riscul ca descendenţii să declanşeze o rinită alergică este de 15%, dacă alergia este prezentă la un părinte riscul creşte la 30% iar dacă ambii părinţi sunt alergici riscul ajunge la 60%.
Al factor hotărâtor în apariţia rinitei alergice este mediul înconjurător, expunerea la alergen. S-ar părea că mai sunt implicaţi şi alţi factori – fumatul, poluarea, infecţiile.

Există două forme de rinită alergică – sezonieră şi perenă. Alergenii ce determină instalarea unei rinite alergice sezoniere sunt reprezentaţi mai ales de polenuri în timp ce forma perenă de rinită alergică este determinată de alergeni de interior – praf de casă, mucegaiuri, părul animalelor de companie.
Simptomele bolii depind în mare măsură de calea de pătrundere a alergenului precum şi de cantitatea de alergen. Polenul, care pătrunde în organism din aerul înconjurător, de exemplu, exercită efecte minime asupra pielii, în schimb căile aeriene vor fi foarte afectate.
Astfel, un pacient cu rinită alergică sezonieră determinată de polen va prezenta nas înfundat, secreţii nazale abundente apoase, prurit nazal, strănut în salve, lăcrimare. De asemenea, “salutul alergicului”, care îşi ridică vârful nasului cu palma în încercarea de a-şi şterge nasul, precum şi linia orizontală ce apare la mijlocul piramidei nazale, consecinţă a acestui gest repetat, sunt dovezi sigure că ne aflăm în faţa unei persoane alergice.

Şi atunci, trebuie să ne ferim de toate florile pentru a nu avea astfel de probleme? Nu neapărat ci mai ales de florile cu foarte mult polen cum ar fi florile pomilor fructiferi, diferiţi arbori – mesteacănul, carpenul, salcia. Polenul de graminee, polenul de iarbă (rinita alergică sezonieră fiind numită mult timp “febră de fân”) determină iarăşi mari probleme. În schimb, putem opta pentru orhidee care, pe cât sunt de frumoase, pe atât sunt de inofensive persoanelor alergice, multe dintre ele fiind lipsite de polen. Deci, perioada anului în care simptomele rinitei alergice se manifestă depinde foarte mult de tipul de polen ce o declanşează. Concentraţie mare de polen în aerul inspirat se întâlneşte mai ales la mijlocul primăverii şi începutul verii, deci cât de curând.
Dacă putem să mirosim orice floare fără să strănutăm în exces înseamnă că am scăpat? Nu avem rinită alergică? Din păcate răspunsul este nu. Există cea de-a doua formă de rinită alergică, cea perenă, cu simptome reduse în intensitate – nas înfundat dar nu permanent, secreţii nazale mucoase în cantitate moderată, strănuturi rare – care apare datorită sensibilităţii pe care o putem dezvolta la praful de casă sau la părul de animal, de obicei pisica.  “Dacă o persoană este alergică, nu neapărat la părul de pisică, prezenţa pisicilor poate exacerba alergia preexistentă” afirmă cercetătorii de la Imperial College London. Şi totuşi, pisicile trăiesc în preajma omului de mai bine de 4000 ani, dovadă fiind pisicile mumificate găsite în piramidele egiptene…

Şi atunci, ce trebuie făcut pentru a ne proteja? Stăm în casă, cu aer condiţionat şi singuri?
În primul rând trebuie să fim siguri că avem o rinită alergică. Pentru aceasta, dacă vom constata simptomele menţionate mai sus, ne vom prezenta la consult la medic - ORL şi alergolog. Primul va stabili dacă nu există alte modificări la nivelul foselor nazale care să explice simptomele – deviaţii de sept, rinite cronice hipertrofice; consultul de alergologie va determina prezenţa alergiei nazale.
În afara tratamentului de specialitate se vor lua o serie de măsuri profilactice care să asigure o evitare a expunerii la alergen:
-    În cazul în care alergia este la polen se vor evita plimbările lungi, sportul în aer liber, grădinăritul mai ales dimineaţa;
-    În cazul alergiei la praf de casă se vor evita pernele şi plapumele din lână (care reţin mult praf) preferându-se materialele sintetice, hipoalergenice.
Tratamentul simptomatic, atunci când tratamentul etiologic nu se poate aplica, este destul de simplu: corticosteroizi topici la nivelul foselor nazale, ultimii apăruţi pe piaţă fiind extrem de eficienţi.
Corect şi la timp tratată se vor evita o serie de complicaţii cum ar fi otitele seroase, sinuzitele şi, în special, astmul bronşic. Să nu uităm, alergia îmbătrâneşte odată cu alergicul dar complicaţiile se amplifică în acelaşi sens.
Conferenţiar Universitar
Mihaela Mitroi
medic primar ORLTe-ar mai putea interesa:


Comenteaza
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Nume*:
Email:
Comentariu*:
Cod de verificare:
Introduceti codul de mai sus:
 
Revista lunii. Descarca format PDF 8 martie - 8 aprilie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 2 anul 5
Revista lunii. Descarca format PDF.22 ianuarie -22 februarie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 1 anul 5
.
Revista lunii. Descarca format PDF. 17 decembrie -17 ianuarie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 12 anul 4
Revista lunii. Descarca format PDF. 17 noiembrie-17 decembrie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 11 anul 4
.
Revista lunii octombrie - descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 10 anul 4
Revista lunii septembrie descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 9 anul 4
----
Revista lunii iunie- descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 6 anul 4
----
Revista lunii mai- descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 5 anul 4
Revista lunii aprilie - format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 4 anul 4
Revista lunii martie format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 3 anul 4
Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 1 anul 4 Revista lunii decembrie- forat PDF