![]() |
![]() |
![]() |
trimite pe e-mail | tipareste articol | comentarii |
Sosirea toamnei aduce cu sine multe neplăceri. Pe lângă ploi şi vânturi reci, haine groase, puţin soare, apariţia răcelilor repetate ne supără în mod special. Schimbările bruşte de temperatură (dimineţi extrem de friguroase urmate de amiezi blânde), poluarea şi umezeala creează condiţii favorizante pentru instalarea infecţiilor acute de căi aeriene.
Simpla răceală (cunoscută şi sub denumirea de coriză banală, rinită acută, guturai) determinată de virusuri puţin agresive (rhinovirusuri) ce se manifestă prin strănut, secreţii nazale apoase, dureri musculare şi articulare, se vindecă de obicei după o săptămână, nefiind necesar decât un tratament simptomatic – antiinflamatoare, instilaţii nazale cu soluţii vasoconstrictoare. Destul de rar ea se poate continua cu o infecţie bacteriană, aceasta fiind însoţită de diferite complicaţii – sinuzite, amigdalite sau otite medii. Acest lucru se întâmplă mai ales în colectivităţi, la grădiniţe şi şcoli, unde copiii se joacă împreună.
Apariţia otitei medii se însoţeşte de dureri auriculare puternice şi febră. Este foarte important să diferenţiem durerea de ureche ce apare într-o otită medie de durerile auriculare întâlnite în spondiloza cervicală, nevralgiile occipitale, afecţiunile dentare. În cazul unei otite medii pacientul prezintă obligatoriu o scădere a auzului. Nu există otită medie fără afectarea mai mult sau mai puţin accentuată a auzului. Durerea auriculară, singură, nu caracterizează o otită medie.
De multe ori, în absenţa unui tratament corect, se constată că după 2-3 zile, otalgia dispare iar pacientului începe să i se scurgă un lichid gălbui, vâscos, din ureche. Acesta este un semn grav ce indică apariţia unei perforaţii în timpan (prin care se scurge puroi). Dacă nici în acest moment pacientul nu se prezintă la medicul ORL-ist, are toate şansele să rămână cu timpanul perforat şi, în consecinţă, surd. Uneori, dacă febra nu cedează în urma tratamentului aplicat iar starea generală alterată a pacientului se menţine, este necesară efectuarea unei timpanotomii – se practică o mică incizie la nivelul timpanului pentru a putea evacua puroiul. Această intervenţie este realizată numai de medicul ORL şi pentru efectuarea ei este nevoie de microscopul operator.
Ce trebuie făcut pentru a preveni apariţia otitelor medii?
În primul rând, înainte de sosirea sezonului rece este bine să ne creştem imunitatea prin efectuarea unor vaccinuri ce conţin tulpini selecţionate din bacteriile implicate în infecţiile de căi aeriene, vaccinuri pe care ni le poate recomanda foarte bine medicul de familie, experienţa sa în acest domeniu fiind covârşitoare.
În al doilea rând trebuie evitate aglomeraţiile, pentru a ne feri de virozele respiratorii de sezon.
În al treilea rând, dacă cele menţionate mai sus nu ne-au fost de folos şi am răcit, trebuie să tratăm corect răceala, cu antiinflamatorii asociate obligatoriu cu soluţii ce asigură dezinfecţia foselor nazale, soluţii administrate sub formă de picături nazale. Acestea au avantajul că se scurg pe planşeul foselor nazale, ajung în rinofaringe şi, implicit, la nivelul trompei lui Eustachio (care face legătura între nas şi ureche şi prin intermediul căreia se îmbolnăveşte urechea) şi o dezinfectează.
Dacă nu am reuşit prin toate aceste metode să prevenim apariţia otitei medii, atunci trebuie să o tratăm corect cu antibiotice, antiinflamatorii, antihistaminice, toate acestea asociate cu instilaţii nazale, aşa cum ne sfătuieşte medicul ORL-ist, singurul care poate să aprecieze şi răspunsul organismului la tratamentul aplicat, prin examinarea zilnică a timpanului.
Un tratament insuficient al otitei medii acute va face ca această afecţiune să recidiveze, durerile auriculare chinuindu-ne pe tot parcursul iernii, otita transformându-se într-un coşmar.
Conferenţiar Universitar
Mihaela Mitroi, medic primar ORL
Tel: 0251/486.210
Policlinica Cordis