trimite pe e-mail | tipareste articol | comentarii |
Există simptome sau semnale de alarmă ?, Corina Plotogea, Craiova
Da, sângerarea intermenstruală mică, intermitentă,ce pătează lenjeria. Această sângerare apare declanșată de: folosirea irigatorului, actul sexual, defecația, tușeul vaginal sau orice traumatism local.
Orice sângerare neregulată,cu caracter provocat, care nu apare în perioada menstruală, la o femeie în perioada activă genital (30-50 ani) constituie un semnal de alarmă!
Ce facem în acest caz? Ne prezentăm neîntârziat la medicul specialist (ginecolog). Se va efectua anamneză minuțioasă, examen clinic local (tușeu vaginal și rectal) și un examen citotumoral BABEȘ-PAPANICOLAU. Acesta sugerează malignitatea, dar diagnosticul de certitudine este dat de examenul histopatologic pe piesele prelevate prin biopsie.
Cuvântul cancer sună înspăimântător! Totuși, există speranță?
Da, stadiile incipiente, diagnosticate în timp util și prompt tratate au mari șanse de supraviețuire de durată sau chiar de vindecare.
Există vreo șansă de a împiedica apariția bolii, sau de a o diagnostica din timp?, Mădălina Botez, Târgu-Jiu
Este greu să prevenim această afecțiune, dar există așa zise grupe populaționale de risc : femeile cu viață sexuală dezordonată,cu parteneri sexuali multiplii, cu debut precoce al vieții sexuale, cu igiena sexuală și genitală deficitară, infecțiile genitale (în special infecția cu HPV-Human Papilloma Virus), fumatul.
Schimbarea comportamentului sexual, fidelitatea conjugală, o igiena genitală și sexuală riguroasă, tratarea promptă a oricărei infecții genitale, alimentația bogată în vitamina C și renunțarea la fumat scad riscul apariției bolii. Spre deosebire de alte forme de cancer care nu pot fi diagnosticate decât în stadii avansate, când resursele terapeutice sunt mult limitate, cancerul de col uterin are avantajul că poate fi diagnosticat în stadiul infraclinic-stadiul 0 de boală prin examenul citologic exfoliativ BABES –PAPANICOLAU. Din acest motiv recomandăm efectuarea periodică a acestui examen citologic.
Dr. Irina Stancu
Medic primar oncolog
Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova