trimite pe e-mail | tipareste articol | comentarii |
Alexandru Lungu. – Craiova
Cum pot solicita încetarea contractului individual de muncă în cazul în care societatea la care am fost angajată și-a suspendat activitatea în timpul în care eu am fost în concediu pentru creșterea copilului până la doi ani? Firma nu mai are activitate, iar I.T.M.-ul refuză să-mi înapoieze carnetul de muncă de aproape doi ani, motivând că nu este înscrisă încheierea activității.
Avocat Raluca Stănculescu:
Singura posibilitate în acest caz este să acționați în judecată societatea comerciala la care ați fost angajată și să solicitați instanței printr-o acțiune în constatare, întemeiată pe prevederile art. 111 Cod Civil coroborat cu art. 291 Codul muncii, să vi se constate dreptul de încetare a contractului de muncă prin concedierea pentru motive care nu țin de persoana angajatului prevăzută de art. 65. din Legea 53/2003 – Codul muncii începând cu data la care ați revenit în activitate. (între timp codul muncii a fost modificat, dar d-voastră vi se aplică legea veche)
Pentru aceasta veți depune o cerere la Tribunalul Dolj, cerere care este scutită de taxe de timbru.
După finalizarea procesului, în baza deciziei instanței veți putea solicita I.T.M. Dolj închiderea carnetului de muncă și veți avea posibilitatea obținerii ajutorului de șomaj.
Mihai Ionașcu – Craiova
După divorțul de fosta mea soție am încheiat o tranzacție judiciară în ceea ce privește apartamentul pe care-l cumpăraserăm împreună în timpul căsătoriei, acesta rămânându-i ei. La plecarea mea din locuință nu am luat nimic, toate bunurile mobile au rămas tot la ea. Mai pot deschide un partaj pentru acestea dacă am încheiat tranzacția anterior?
Inițial instanța a luat act de tranzacția pe care ați încheiat-o cu fosta soție privind bunurile comune dobândite în timpul căsătoriei, dar această tranzacție nu privea universalitatea patrimoniului comunitar, ci doar bunurile la care făcea în mod expres referire: un apartament.
Dat fiind caracterul unic și unitar al partimoniului, câtimea rămasă nepartajată nu-și pierde caracterul juridic specific bunurilor comune, aceste bunuri nedevenind proprii ale soțului care le deține, ca atare bunurile omise din diferite cauze, la lichidarea patrimoniului comunitar pot face obiectul unei împărțeli suplimentare din moment ce universalitatea de bunuri nu a fost lichidată în întregul său.
Nicio dispozitie legală nu reglementează posibilitatea efectuării partajului bunurilor comune numai în cadrul unui singur litigiu, astfel că este admisibilă o cerere de împărțeală referitoare la bunuri ce nu au făcut obiectul primului partaj.
AVOCAT – Raluca Stănculescu
Craiova, str. România Muncitoare, nr. 15, Tel. 0747/23 73 77