![]() |
![]() |
![]() |
trimite pe e-mail | tipareste articol | comentarii |
    În prezent sunt multe metode contraceptive disponibile, toate femeile caută să o găsească pe cea mai potrivită, pentru a evita o sarcină nedorită şi neprogramată. Alegerea metodei contraceptive trebuie să fie facută alături de medicul specialist şi va ţine cont de o multitudine de factori. Este bine de ştiut că metoda ideală nu există, fiecare în parte  având avantaje şi dezavantaje.
     Contraceptivele injectabile numai cu progestageni sunt compuse din hormoni steroizi sintetici care se aseamănă cu hormonul feminin progesteron. Preparatul se eliberează progresiv de la locul injecţiei intramusculare în sânge. O singură injecţie oferă un efect contraceptiv sigur şi foarte eficient pe o perioada de două-trei luni. Cele mai folosite contraceptive de acest fel sunt:
-medroxiprogesteron acetat  depozit, o doză este de 150 mg. şi se administrează la un interval de trei luni, acesta este cel mai folosit în România.
-noretisteron enantat, o doză este de 200 mg. şi se administrează la două luni
Efectul contraceptiv se realizează prin două mecanisme de acţiune:
1. Asupra mucusului cervical care devine vâscos, redus cantitativ, inhibând penetrarea spermatozoizilor.
2. Asupra hipotalamonului si a hipofizei  suprimând vârful de LH responsabil de ovulaţie.
Indicaţii: această metodă contraceptivă se adresează femeilor care :
-doresc o metodă contraceptivă cu eficienţă mare
-alăptează
-au probleme cu administrarea zilnică a contraceptivelor orale
-au drepanocitoză
-nu trebuie să utilizeze contraceptive care conţin estrogeni
Acest tip de contraceptive nu influenţează tensiunea arterială şi factorii de coagulare, deci nu cresc riscurile pentru tromboza venoasă, au efect neglijabil asupra metabolismului lipidelor şi un efect minim asupra funcţiilor hepatice.
Contraindicaţii:
-permanentă: afecţiunile maligne ale sânului
-suspiciunea de sarcină
-sângerările genitale anormale de cauză nediagnosticată
Situaţiile care necesită o evaluare specială sunt:
-diabetul cu complicaţii vasculare
-afecţiunile cerebrovasculare sau coronariene
-hepatita acută, ciroza severă şi tumorile hepatice
-hipertensiunea severă
-hipertensiunea cu complicaţii vasculare
Femeile cu hipertensiune uşoară sau moderată, diabet fără complicaţii vasculare, migrenă focală sau ciroză compensată, în general, pot folosi acest tip de contracepţie.
Situaţii speciale
Alăptatul: contracepţia hormonală nu este o metodă de primă opţiune pentru femeile care alăptează. Totuşi, contraceptivele injectabile cu progestageni nu par să interfereze cu alăptatul. Femeile care alăptează le pot folosi la şase săptămâni după naştere.
Adolescentele:  sub vârsta de 16 ani, există temeri privitoare la efectele hipoestrogenice ale injectabilelor pe bază numai de progestageni, datorită influenţei negative asupra creşterii densităţii minerale osoase post- menarhă (prima menstruaţie).
Femeile peste 35 de ani: acest tip de contracepţie poate fi utilizat în siguranţă de femeile peste 35 de ani, chiar dacă sunt fumătoare.
Interacţiuni medicamentoase: tratamentele de lungă durată cu anumite antibiotice şi anticonvulsivante pot reduce eficienţa contraceptivelor hormonale. Se recomandă folosirea suplimentară a unei alte metode contraceptive în intervalul de timp cât durează tratamentul.
Sângerările vaginale anormale: trebuie exclusă sarcina sau o patologie genitală malignă. Neregularităţile ciclurilor menstruale, adesea frecvente chiar la femeile sănătoase, pot creşte pe parcursul folosirii contraceptivelor injectabile numai cu progestageni.
Afecţiunile maligne ale aparatului genital: femeile care folosesc contraceptive injectabile cu progestageni şi care au fost diagnosticate cu o afecţiune malignă a aparatului genital, pot continua folosirea acestora până la începerea tratamentului. Afecţiunile premaligne ale colului uterin vindecate, nu contraindică utilizarea acestor contraceptive.
 
Administrarea injectabilelor
cu progestageni
    Prima injecţie se va efectua în primele şapte zile ale ciclului menstrual. Dacă femeia alăptează injecţia iniţială se va face după a şasea săptămână, iar dacă femeia nu alăptează, prima injecţie se poate administra imediat după naştere sau în primele şase săptămâni. Repetarea regulată a injecţiilor este esenţială pentru evitarea apariţiei unei sarcini.
Revenirea fertilităţii: femeile care folosesc acest tip de contraceptive pot avea amenoree (lipsa menstruaţiei) şi pot să nu rămână gravide câteva luni după ultima injecţie însă, pe termen lung, fertilitatea lor nu va fi afectată.
Semne de alarmă:
Pacienta trebuie să consulte medicul specialist în cazul apariţiei uneia dintre problemele următoare:
-sângerări abundente neobişnuite
-dureri puternice de cap
-disconfort accentuat sau probleme la locul injecţiei
Efecte secundare:
    Sunt frecvente modificările ciclurilor menstruale (sângerări de privaţie, mici sângerări intermenstruale), în special după primele două injecţii. De cele mai multe ori aceste modificări sunt temporare şi, rareori, reprezintă un risc pentru sănătate. Amenoreea (lipsa ciclului menstrual) este de asemenea un efect secundar frecvent care apare, de obicei, după a treia injecţie. Dacă se exclude posibilitatea unei sarcini, amenoreea nu reprezintă un risc pentru sănătatea femeii. Alte efecte secundare minore pot fi creşterea în greutate şi cefalee uşoară. Acestea nu reprezintă riscuri pentru sănătatea femeii.
Continuarea  articolului va fi publicată în numărul următor.