Ingrediente:
o varză mare, murată, cca 2,5 Kg, (pentru cca. 60 de sarmale), 1 kg de ciuperci Champignion sau 2 cutii de ciuperci, 3 cepe potrivite, 1 si 1/2 cană cu orez, 2 linguri de bulion, suc de roșii, piper măcinat și boabe, cimbru uscat, mărar uscat, ulei, sare.
Mod de preparare:
Se desface varza, frunză cu frunză și se pune în apă rece ca să se desăreze. Ceapa și ciupercile se toacă mărunt și se călesc în ulei încins, se adaugă orezul, bulionul și sucul de roșii. Se condimentează cu piper măcinat, cimbru uscat, şi se sărează . Se mai adaugă ceva apă și se lasă pe foc, cât să înflorească puțin orezul. După ce compoziția s-a răcit, urmează înfășurarea sarmalelor.
Sarmalele nu se strâng foarte tare, se lasă lejere, pentru că la fierbere orezul se umflă. Varza tăiată mărunt se fol...